Eko grupa Osnovne škole Ivanja Reka pod vodstvom učiteljice Antonije Novak uključila se u veliku akciju ‘Dani kolektivne sadnje drveća – Zasadi drvo, ne budi panj’ sadnjom biljaka u školskom prostoru. Ovom se akcijom potiče sadnja biljaka, kao i pošumljavanje te podizanje razine svijesti o važnosti drveća za očuvanje okoliša, ali i za kvalitetu života.

Akcija ‘Dani kolektivne sadnje drveća’ pokrenuta je s idejom da svatko može zasaditi biljku ili drvo i na taj način doprinijeti poboljšanju vlastite životne sredine, a ujedno i dati svoj doprinos borbi protiv klimatskih promjena. Učenici naše škole rado su se uključili u ovu akciju kojom se svima nama doprinosi poboljšanju kvalitete života i životne sredine.

Zapamtimo: život na zemlji ne bi bio moguć da nema biljaka. Biljke pripremaju hranu za sva živa bića, čiste zrak i stvaraju kisik, određuju klimatske uvjete i sudjeluju u ostalim segmentima važnima za život. Velika, zdrava stabla i biljke povećavaju vrijednosti imovine i čine vanjsko okruženje ugodnijim. Listopadno stablo svojom sjenom osigurava zasjenu ljeti za velikih vrućina, a u jesen nakon opadanja lišća omogućava zimskom suncu zagrijavanje kuće.

Ukrasno stablo prikazuje prekrasne cvjetove, lišće, koru ili plod. Zimzelene biljke s gustim lišćem mogu pružiti zaštitu od naleta vjetra ili svojom krošnjom mogu pružiti zaklon od pogleda. Drvo ili grm koji daju plodove mogu osigurati hranu vlasniku ili divljim životinjama. Ulična stabla također poboljšavaju cjelokupan izgled i kvalitetu života u našem gradu.

Zahvaljujemo školskom osoblju na donaciji biljaka.