20 dana dobrote u 2. a razredu

“Nitko nije slučajno dobar; vrlinu treba naučiti.”

- filozof Seneca

Vođeni ovom izrekom i idejom učiteljice Sandre Vuk, učiteljica i učenici našeg 2. a razreda i ove su godine, 20 dana prije Božića, u svom razredu proveli projekt 20 dana radosti i dobrote. Projekt smo započeli neočekivano – nastavom na daljinu. Svaki je učenik zato krenuo samostalno u  akciju: razmišljanjem i pisanjem o dobroti.

Dobrota je kada smo dobri prema ljudima i kad činimo dobra djela. Za mene je dobra moja mama jer mi uvijek pomogne u svemu i voli pomagati drugima. Dobra osoba pomogne starijima oko nabavke svega iz dućana.
Ana
učenica 2. a razreda
Dobrota je sve dobro što dijelimo. Za mene je dobra osoba koja pomaže drugima I brine više o ostalima nego o sebi. Djela koja čini dobra osoba je ljubav prema svima i pomaganje.
Lucija
učenica 2. a razreda
Dobrota je kad nešto lijepo napraviš za drugoga. Dobrota je kad je netko tužan pa ga utješiš. Dobrota je kad se lijepo ponašaš.
Lino
učenik 2. a razreda
Dobra djela koja činiš mogu biti male stvari. Moja mama je dobra osoba zato što mi pomogne oko zadaće. Dobrota znači da ljudi pomažu jedni drugima.
Mateo
učenik 2. a razreda

Aktivnosti su često bile povezane s nastavnim programom. Pokušali smo riješiti nekoliko potreba naših učenika učenika u razredu i naših bližnjih kod kuće. Kroz projekt smo razvijali životne vještine kao što je donošenje odluka, rješavanje  problema,  razvijanje empatije, izgradnja odnosa,osobni doprinos zajednici.

Trudili smo se uočiti važnosti planiranja aktivnosti i smislenog provođenja slobodnog vremena. Provodili smo aktivnosti koji potiču motorički i kognitivni razvoj. Uključili smo i roditelje u projekt te smo sudjelovali u prikupljanju potrepština za Caritas. Uspješno smo završili smo i višemjesečno prikupljanje čepova za akciju Plastičnim čepovima do skupih lijekova.

Što smo na kraju zaključili? Koje aktivnosti su nam bile najdraže?
Meni su nabolja bila dva dana: kada sam s obitelji igrala društve igre I kad smo skupljali hranu za siromašne ljude.
Lucija
učenica 2. a razreda
Meni je bilo najbolje kad smo imali zadatak pospremiti sobu. Bilo mi je taj put zabavno i veselo iako ja to baš ne volim raditi.
Elena
učenica 2. a razreda
Projekt 20 dana dobrote mi je bio zanimljiv. Najviše mi se svidjelo kada smo skupljali čepove. Svidjelo mi se zato što je išlo za humanitarnu korist. Osjećao sam se tada lijepo.
Tomislav
učenik 2. a razreda
Bila sam ponosna na sebe jer sam skupljala hranu za siromašne ljude. Meni se ovo jako svidjelo jer volim darivati.
Lorena
učenica 2. a razreda
Meni je bilo najbolje kada smo imali dan zagrljaja s obitelji. Tada sam se osjećala jako sretno.
Nika
učenica 2. a razreda
Osjećao sam se kao da sam se malo poboljšao u dobroti prema drugima.
Lino
učenik 2. a razreda

Ovaj projekt zasigurno će i dalje živjeti u našem razredu. 20 dana dobrote trudit ćemo se preslikati i na ostale dane u godini.

Učenici 2. a razreda i učiteljica Irena Mihaljević