Created with Fabric.js 4.6.0 PORTAURBIS

Ono što nosiš u sebi puno je bitnije od onoga što nosiš na sebi

autor: Juro Ćužić

Foto: Pixabay

     U našem narodu vrlo često postoje pitanja na koje ljudi imaju više mišljenja koja su ili cijenjena ili ne u društvu. Oko mišljenja se često svađa i prepire. U svijetu postoje svakakvi ljudi, no nemaju svi jednake mogućnosti. Neki se oblače puno bogatije i svečanije od drugih, no koliko to govori o njima, čini li odijelo čovjeka?

     Osobno ne mislim da odijelo čini čovjeka, ali govori puno o njima. S jedne strane, ne mislim da odijelo čini čovjeka zato što netko ne mora biti zao ako je siromašan i živi u teškim uvjetima, ali ne mora niti netko tko živi u puno boljim uvjetima biti lijepog i dobrog ponašanja. S druge strane, odijelo često govori te nam prikazuje kako je osoba odrastala, koliko se borila tijekom života te kolike su njene mogućnosti. Nažalost, u društvu će uvijek prihvaćeniji biti onaj koji je u boljem financijskom položaju, onaj koji je sličan kao i ostali, a djeca drugačije vjere, boje kože, visine, težine, financijskog stanja će često imati lošiji položaj u društvu, puno će teže naći prijatelje te će se osjećati nesretno, iako je nepokvaren. Takav pogled u društvu se jako teško može promijeniti, gotovo nemoguće zato što je tako oduvijek te takav pristup ljudima postaje navija, nažalost. ,,Ono što nosiš u sebi puno je bitnije od onoga što nosiš na sebi“ je jedna mudra izreka koja točno opisuje kakav stav trebamo imati prema drugima. No, istraživanja pokazuju da je riječ o predrasudama koje se događaju nesvjesno, što svjedoči o tome da se sud zapravo dogodi prije nego što mi uopće uspijemo išta progovoriti, što je zapravo vrlo bitno jer to znači da mi nesvjesno, iako mi možda mislimo drugačije. Iskreno mislim da bi oni koji su u boljem financijskom stanju rekli da odijelo čini čovjeka i obrnuto, ali to je njihova stvar i ne želim se miješati u to.

     Osobno mislim da odijelo ne čini čovjeka, no poštujem svačije mišljenje te nemam problem s tim. Moramo prihvatiti ljude kakve god oni bili vjere, boje kože, financijskog stanja ili bilo čega drugoga, jer svatko zaslužuje šansu za dokazivanjem i, tko zna, možda nam se svidi te dobijemo prijatelja do kraja života. Samo trebamo dati osobi drugu priliku za dokazivanjem ili se staviti u položaj kako bismo se mi osjećali da nas tako odbace zato što ste drugačiji.

Juro Ćužić, 8. b